Concurs sardanista
Concurs sardanista
Concurs sardanista
Concurs sardanista
Actuació de l´Esbart
Actuació de l´Esbart

El Concurs de Colles Sardanistes, les ballades de sardanes i els esbarts

Fou cap al 1946 quan la sardana tornà a sorgir com a dansa popular promoguda pel jovent de la ciutat. De mica en mica, ja cap al 1956, anà agafant més empenta fins que el 1964, i de la mà del Patronat Sardanista de Reus, s'incorporaren a la festa major els concursos de colles sardanistes. Gràcies a la participació cada cop més activa dels reusencs i la insistència de l'entitat, la sardana té un lloc en la nostra festa major. Lluny queden aquells concursos amb la participació d'una trentena de colles, però l'arribada d'aquesta dansa com a emblema patriòtic més que nacional a la ciutat ha permès mantenir durant la festa major un concurs-exhibició de colles del qual ja se n'han celebrat més de 40 edicions.

La festa major també inclou una sèrie de ballades de sardanes amb diferents cobles del país, organitzades per la Colla Sardanista Rosa de Reus.

Actualment, la festa major compta amb dos espectacles de dansa catalana, el de l'Esbart Santa Llúcia, el dia del pregó i de caire tradicional, i el de l'Esbart Dansaire de l'Orfeó Reusenc, nascut el 1925. Aquest darrer ha participat d'una manera continuada a la festa major, on destaca el seu espectacle de dansa escènica de balls catalans, d'arranjaments coreogràfics o de nova creació.

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Actes de la festa

El repartiment del programa
El mercat al Mercadal
L'assaig del Seguici
Ballades de sardanes i esbarts
La Cercavila de foc
Barraques de Festa Major
El pregó
Cercavila del Masclet
El tomet de Sant Ganxet
Els concerts vermut
Les completes
Revetlles i concerts
El migdia de Sant Pere
L'Ofici
La processó