El Basilisc
El BasiliscEl Basilisc en l´actuació d´anada a Completes
El Basilisc
El Basilisc
El Basilisc
El Basilisc

El Basilisc

L'any 1998, Jan Grau publicà l'article «Bestiari desaparegut» (revista Gegants, núm. 42) on exposava una relació d'entremesos amb forma de bèsties dels quals se'n tenen poques referències. Entre aquestes figures hi havia el basilisc, un animal mitològic relacionat amb el mal –de simbologia paral·lela al drac– que, segons les religions, és representat de diverses formes: la mitologia grega l’assimila a un rèptil, l’edat mitjana l'identifica com un gall amb quatre potes, plomes grogues, grans ales espinoses i cua de serp, etc. En totes les tradicions, però, la seva nomenclatura no canvia: basilisc; és a dir, petit rei en la traducció en grec.

Segons la veu popular, el basilisc neix a partir d’un ou deforme posat per un gall, fecundat per una serp i incubat per un gripau durant nou mesos; per això, quan neix té totes les característiques dels seus progenitors: cap de gall, cua de serp i cos de gripau. Altres versions diuen que neix a partir de la sang que vessa Medusa en ser decapitada.

Entre les propietats mitològiques del basilisc trobem que, tot i ser molt petit (uns 15 cm de llargada), té un enorme poder: compta amb un alè terriblement verinós, mata amb la mirada, adapta el color de la seva pell al de l’entorn, emet sons capaços de terroritzar tots els altres monstres –és conegut també com a sibilus, xiulet en llatí– i viu dins de tombes on hi ha peces d’or.

Pel que fa al basilisc com a entremès festiu, només en tenim una referència al Dietari o Llibres de Jornades de Jaume Safont on, en una cita del 8 de desembre de 1423, l'autor escriu: «arriba en la platja de Barchinona lo senyor rey ab XVII galeres, qui venien de Nàpols e havien Massella… vengueren-li devant lo pont molts entramesos, ço és peradís, ifern, lo basalís, lo fènichs, l’àliga e la processó de la Seu…». Es desconeix en absolut, però, com era aquesta figura.

Amb les referències ja esmentades, acabada la Festa Major de Sant Pere de 2006, un grup de persones inicià el projecte de creació del basilisc. La figura s'encarregà a l'artista reusenc Manel Llauradó que, després de la presentació de la maqueta el 25 de juny de 2007, treballà en l'escultura final. Es tracta d'una figura de nova creació, realitzada a partir de descripcions i iconografies antigues, certament singular en el panorama del bestiari festiu català. La peça fou presentada el dissabte 15 de setembre de 2007 amb l'apadrinament del Ball de Cavallets de Reus i dels Xiquets de Reus.

Les músiques pròpies de l'entremès són la "Marxa del Basilisc de Reus" i el "Ball Solemne del Basilisc de Reus" –que s'usa per acompanyar la coreografia pròpia de la bèstia–, composades per Jordi Brunet i harmonitzades per Jesús Ventura.

El 28 de juny de 2008, la bèstia fou donada a la ciutat en un acte celebrat als jardins de l'IMAC, i l'endemà, festivitat de Sant Pere, la figura inicià l'acte simbòlic d'oferir el "Ball Solemne del Basilisc de Reus" de la tanda de lluïment del seguici a alguna personalitat reusenca.

Gerard Pouget

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Seguici Festiu

El ball de Diables
EL ball de Pere Joan Barceló
El Drac
La Víbria
El Basilisc
El Lleó
Els Nanos
La Mulassa
Els Gegants
El Carrasclet
El ball de Pastorets
El ball de Galeres
El ball de Cavallets
El ball de Cercolets
El ball de Prims
El ball de Valencians
La dansa del Mossèn Joan de Vic
El ball de Gitanes
El ball de Bastons
Els Castells
L'Àliga
 
 

El Basilisc

Any de creació

2007

Descripció

El basilisc és un animal fabulós al qual el poble atribueix una forma mixta de serp i gall, i la propietat de matar amb la mirada. Hom també creu que el basilisc neix d'un ou de gall tirat al foc o colgat dins un femer.

Entitat

Estol del Basilisc

Components

Un portador i els acompanyants.

Vestuari

Espardenyes, mitges, pantalons i brusa de colors grisosos i faixa groguenca.

Acompanyament musical

Formació de gralles i metall

Tonades

  • Ball i marxa
  • Toc de processó, amb instrumentació del mateix autor, sobre la melodia tradicional

Actuacions

Sant Pere
  • 28.06 Tarda i nit. Anada i tornada de Completes.
  • 29.06 Migdia. Ballada, pl. del Mercadal.
  • 29.06 Anada a ofici.29.06 Processó.
  • 29.06 Ball conjunt pl. Mercadal a l’entrada de St. Pere
  • 29.06 Tornada a l’Ajuntament.
Misericòrdia
  • 24.09 Tarda. Cercavila.
  • 25.09 Matí. Baixada al Santuari.
  • 25.09 Tarda. Actuació al Santuari.

Observacions

El Basilisc és obra de l’escultor Manel Llauradó.