La coca amb recapte

En el llistat de menges i plats de la nostra tradició hem de citar com a molt destacable la coca amb recapte, íntimament lligada a la revetlla, sobretot, en masos, terrats i tota mena de festes col·lectives. Sovint no som prou conscients del grau de pertinença d’aquesta coca tan i tan nostra. Lligada al camp i al temps de les collites, de la qual cosa avui s’ha perdut la memòria, les coques amb recapte són elaborades a base de pasta de pa estirada i plena de productes del «recapte» de l’hort. Fins no fa gaire, o en alguns pobles encara és així, les dones portaven el recapte al forn de pa i allí es col·locava a sobre la coca abans d’enfornar. Cadascú sabia quina era la seva mitjançant algun senyal pactat d’antuvi amb el forner. El «recapte», a casa nostra és invariablement la ceba tallada ben fina, morta amb sal durant unes hores i posteriorment esbandida, pebrot mig escalivat i com a tall, si n’hi ha, llangonissa o arengada, oli i pebre vermell. Normalment se’n troben de fetes quasi bé en tots els forns i diàriament.

Recepta

Pasta:

  • 1 kg de farina
  • 10 cullerades d'oli
  • 350 cc de llet
  • 150 cc d'aigua
  • 25 g de llevat de pa
  • sal

Farciment:

  • 12 cebes grosses
  • 4 pebrots vermells escalivats,
  • sal
  • oli
  • pebre vermell
  • julivert trinxat
  • Arengades o llangonissa opcionals

Pasta: es desfà el llevat amb l'aigua tèbia i es barreja amb tots els altres ingredients. Es treballa fins que es desprèn de les mans i se'n fa una bola. Es deixa 2 hores tapada amb un drap fins que augmenta de volum, és a dir, fermenta. Després es treballa una mica més i s'aplana amb el corró en forma de coca.

Farciment: es fa la ceba morta, és a dir, es tallen les cebes ben fines i es deixen reposar amb sal 3 o 4 hores. Es passen per aigua freda i s'escorren bé. S'estén la ceba al damunt de la coca, s'hi posa el pebrot, s'espolsa amb força pebre vermell, es rega amb oli abundant, s'espolsa amb julivert i s'enforna a 180º uns 25-30 minuts.

Mariona Quadrada

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

El menjar i la festa

La coca amb cireres
Bou i arròs
Coca amb recapte
El Masclet
El Vermut