La coca amb cireres

Indissoluble de la nostra ciutat i una joia gastronòmica. La coca amb cireres s’elabora i es consumeix durant els mesos de maig i juny, època natural d’aquesta fruita. A Reus és tradició menjar-la per Corpus. Durant aquesta diada, a la nostra ciutat surten els gegants, preludi de la Festa Major de Sant Pere. Passegen pels carrers i, sobretot, encapçalen la processó de Corpus, que, des que ja no és festa, se celebra en diumenge. Així i tot, el dijous de Corpus els gegants ballen igual per places i carrers. La tradició mana, i així es continua fent, anar a seguir els gegants fent mossegades de coca amb cireres. Aquesta coca ha estat més aviat d’elaboració pública, és a dir, es compra a la pastisseria o al forn. Anys enrere, la gent que tenia cireres de casa les portava al forn perquè les posessin al damunt de la seva coca, igual que amb la de recapte. S’hi feien senyals diversos per identificar de qui era cadascuna. La cirera pròpia de les coques és l’anomenada negreta, una cirera tardana, petita, de carn dura, gairebé negra i tan dolça que s’enganxa al paladar. Aquesta és la que fa que, un cop sobre la pasta i coberta de sucre, deixi anar aquell almívar exquisit de color de vi. Actualment és molt difícil trobar coques amb negretes ja que no es comercialitzen. En tot cas, s’ha de recórrer a algú que en tingui al mas o al tros.

Com a mínim podem parlar de tres tipus de coques amb cireres o, millor dit, de tres classes de pasta diferents, sense comptar-ne els matisos.

La més coneguda actualment és la de pasta adobada o pasta de brioix, és a dir, elaborada amb mantega i ous amb la pasta esponjada. La més antiga i tradicional és la de pasta de pa estirada fina, regada amb força oli i espolsada amb una bona quantitat de sucre, que queda més cruixent. També hi ha una tercera modalitat que és el cóc de cireres, elaborat com un cóc ràpid tradicional, amb una barreja de licors o anís i cobert completament de cireres negretes, força oli i força sucre. Aquesta varietat és més casolana.

Recepta

Pasta:

 • 150 cc de llet
 • 80 g de sucre
 • 50 g de mantega
 • 3 ous
 • 25 g de llevat de pa
 • un pols de sal
 • 500 g de farina
 • ratlladura de llimona si és per a coques dolces

Farciment:

 • 2 kg de cireres negretes
 • 2 rovells d’ou per pintar
 • sucre abundant

Pasta: es desfà el llevat amb la llet tèbia. S’hi afegeixen la farina, el sucre, la mantega a pomada, la sal i els ous. Es treballa amb les varetes arrissades del batedor elèctric uns 10 minuts fins que la pasta es fa com una bola. S’aboca la pasta damunt d’un paper parafinat i se li dóna la forma de coca. Es deixa fermentar 1 hora en un lloc calent fins que augmenta de volum. S’enforna a 180º durant 20 minuts.

Farciment: s’escampen les cireres per damunt de la coca i es deixa reposar 1 hora. Es pinta amb rovell d’ou i s’espolsa amb bastant sucre per damunt. S’enforna a 180º 20 minuts.

Mariona Quadrada

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

El menjar i la festa

La coca amb cireres
Bou i arròs
Coca amb recapte
El Masclet
El Vermut