
Per Corpus surten els gegants
Tradicionalment, per Corpus els gegants i la mulassa fan la seva primera sortida habitual de l'any. L'expectativa creada provoca corrues de canalla i de grans pels carrers, seguint-los o visitant-los al vestíbul de l'Ajuntament, on actualment s'exposen durant els dies que són al carrer.
L'atracció que la canalla sent pels gegants, que es pot comprovar aquests dies, ve de força enrera i ha despertat sempre l'atenció. Per exemple, el diari Sometent, l'any 1887, ho explicava així:
"Ab gran alegria de la quitxalla sortiren á las tres de la tarde d'ahir á recorrer los carrers y plasas de nostra població los sis gegants i mulassa de que's compon la comitiva, que tots los anys y en lo mateix dia indica al vehinat la festivitat del S.S. Corpus Chisti".
A mitjan segle XIX, Andreu de Bofarull ho recollia d'una manera ben expressiva al seu llibre Reus en el bolsillo, anotant també la relació entre la festa, els gegants i la coca amb cireres:
"Lo mismo antes que ahora los gigantones y la tarasca, son en mi concepto la parte mas interesante de la fiesta, porque llevan en pos de sí un ejército de chiquillos, cuya mayor parte anda provista con la indispensable torta conguindas o cerezas, como a nutritivo que debe dar fuerza a sus pulmones para producir aquella atronadora bataola de gritos y chillidos"
Els gegants i la mulassa ballen pels carrers, junts o en diferents grups de parelles, en petites cercaviles el dijous i el diumenge al matí. Dijous al matí i a la tarda fan cap a la plaça del Mercadal, on ballen durant els repartiments de coca amb cireres. El diumenge a la tarda participen a la professó, darrera dels nanos, i en acabar retornen a la plaça on ofereixen unes esperades últimes ballades.
Des d'antic, l'inici de la cercavila dels gegants i la mulassa era assenyalat pel so de l'anomenada popularment campana dels gegants, una peça petita del campanar de Sant Pere, de so viu, que anunciava el començament de la festa o, excepcionalment, les situacions de perill. Actualment, la sortida és acompanyada del toc de festa, que els agrupaments escoltes Misericòrdia i Montsant-Verge del Cim fan sonar el dijous de Corpus a les 9 del matí i a les 4 de la tarda, i el diumenge de Corpus a les 10 del matí i durant la professó.
Carrutxa