Festa de Corpus
Festa de CorpusUna de les catifes de Corpus, al carrer de la Presó. Foto Niepce/arxiu IMAC
Festa de Corpus
Festa de Corpus
Festa de  Corpus
Festa de Corpus

La professó

La professó de Corpus, que es manté des de l'origen de la festa en època medieval, es realitza actualment el diumenge a la tarda, després de l'Ofici a la Prioral. L'encapçala el seguici format pels elements festius de la ciutat: la mulassa, els nanos, els gegants i l'àliga.

A la part religiosa hi trobem la creu processional, la canalla que reparteix pètals de flors, els xiquets i xiquetes que han fet la Primera Comunió aquell any, representacions de les confraries de Setmana Santa i els sacerdots de les parròquies de la ciutat amb el prior. Presideix la professó la custòdia sota pal·li, posada damunt d'un tabernacle i acompanyada per un grup de fidels cantant.

La professó surt de la Prioral a dos quarts de vuit de la tarda, mentre les campanes fan el toc de festa. Durant la sortida es produeix un moment de gran solemnitat, ja que l'àliga espera que la custòdia aparegui a la porta de l'església per dansar davant seu al so del Ball solemne curt compost pel músic Jesús Ventura. Aquesta és una de les ballades solemnes que realitza al llarg de l'any pel caràcter protocolari que revesteix aquest element festiu.

Després de recórrer diversos carrers del nucli antic –molts d'ells, engalanats amb catifes i amb domassos als balcons– i rebent una pluja de pètals d'alguns balcons, retorna a la Prioral. Llavors, els elements festius pugen fins al Mercadal, on fan unes esperades últimes ballades.

Carrutxa

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador