El vermut

El vermut és un licor aperitiu fet amb vi aromatitzat, molt popular, que ha acabat designant una activitat pròpia de la festa. Efectivament, el fet de sortir al carrer i gaudir d'un aperitiu o un refresc en els establiments públics esdevé, en moltes festes majors, un moment de trobada col·lectiva que reforça les relacions de veïnatge i el sentiment de pertinença a la comunitat.

Durant el segle XIX i bona part del segle XX, Reus va ser un dels centres més importants en la fabricació i comercialització de vins, destil·lats i licors. Entre aquests, Reus excel·lia en l’elaboració del vemut. Aquest és un licor aromatitzat que s’elabora amb vi, herbes, futes flors o fruites aromàtiques, entre els quals podem trobar artemisa, marduix, melissa, orenga, arrels d’angèlica, arrels de quina, canyella, camamilla, clau d’espècia... o fins i tot donzell, que es va deixar d’emprar per la seva toxicitat. Es prepara per maceració i es deixa reposar per tal que es clarifiqui i adquireixi l’aroma característic.

Fet que els exportadors i comerciants reusencs s’haguessin inclinat més cap a la producció del vermut que a d’altres begudes espirituoses, era degut, en part, a la possibilitat de tenir una bona base per a la seva elaboració. Aquesta no era altra que la qualitat dels vins blancs que es produïen al Camp amb les varietats de macabeu, parellada i xarel·lo.

Les particulars característiques de l’elaboració del licor permetien que cada casa comercial tingués la seva pròpia fòmula (guardada en secret) amb la qual, sense deixar d’elaborar vermut, pogués fabricar un producte que es diferenciés del de les competidores. Des de finals del segle XIX les cases que elaboraven aquest licor van proliferar: Yzaguirre, Rofes, Simó, Lluís Quer, Miró Sans... A mesura que el vermut reusenc es va fer un cert renom va ser elaborat cada cop per més cases criadores (Manyer i Pla, Sucesores de Darthez, Musté Gili, Banús Sans, Vinícola Reusense...) i serà un dels productes que no faltarà en cap dels catàlegs de les empreses que neixen després de la Guerra Civil (Cochs, Mirós Salvat, Martí Roig...). La competència entre elles va ser un factor clau eprquè la qualitat fos el comú denominador dels vermuts sorgits dels cellers reusencs, fet que va afavorir elprestigi i la consolidació de la marca vermut de Reus.

Marc Ferran

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

El menjar i la festa

La coca amb cireres
Bou i arròs
Coca amb recapte
El Masclet
El Vermut