Ara toca Festa
Ara toca FestaViu, sent i entén la Festa Major de Reus. Foto F.X.Cabrero/IMMR
Ara toca Festa
Ara toca Festa
Ara toca Festa
Ara toca Festa

Ara toca Festa

Amb el títol d’Ara toca Festa, la Sala Reus del Museu d’Art i Història acull una exposició on es troben tots els elements que formen les festes reusenques. L’objectiu és que la ciutadania les conegui més a fons i les entengui millor, des dels seus orígens fins a l’actualitat.

És un espai per viure i sentir la festa amb un recorregut que comença amb una introducció a les celebracions de Sant Pere i la Misericòrdia, amb els actes més importants que formen el seu programa tradicional: des del pregó o les completes de Sant Pere a les Solemnitats de la Mare de Déu o el rosari de torxes.

També es recrea el passat amb elements que segles enrere formaven part de les cercaviles. Així, hi ha exposada l’antiga bandera de la ciutat que data de 1717; les antigues medalles i les espases que duien els regidors a les processons; les palmatòries que es posaven als balcons d’antuvi per a les visites reials; o imatges dels antics Gegants i del Nanos de Reus creats per Modest Gené. Altres curiositats que mostra l’exposició són els vestits dels diables dels segles XVIII, XIX i XX.

La festa actual s’ensenya d’una manera molt visual i interactiva. Un diorama mostra en tres dimensions el seguici a la plaça del Mercadal i, mitjançant finestretes, es pot seguir una Tronada gràcies a un espectacle creat amb imatges i efectes especials. A més, el visitant descobrirà com s’omple un mascle de la Tronada.

Els castells també hi tenen un lloc important i es recorda el 3 de 9 amb folre que van fer els Xiquets de Reus l’octubre del 96 a Tarragona, la construcció més important descarregada, fins el moment, per la colla local.

Finalment, la música, com a element clau de la festa, també hi és representada amb gralles i timbals antics, entre d’altres. Durant la visita es poden escoltar tres melodies característiques de la celebració reusenca: el Toc de Campanes, el Valset dels Gegants i la Marxa de l’Àliga.

El recorregut acaba amb una projecció d’imatges antigues i actuals de la Festa Major. Des de retalls de 1910 fins a vídeos d’ara, i una curiositat: un reportatge sobre Sant Pere que va sortir al Nodo.

Es tracta d’una exposició sobre el sentir de la Festa Major que no es pot perdre ningú i que vol ser referent. La mostra es mantindrà en aquest espai durant almenys quatre anys i després es preveu que es traslladi a la futura Casa de la Festa.

 

Informació:

Visites amb cita prèvia trucant al 977 010 660

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Institucions i empreses col·laboradores: