Les Solemnitats
Les SolemnitatsTrasllat de la Mare de Déu l´any 2004
Les Solemnitats
Les Solemnitats
Les Solemnitats
Les Solemnitats

Les Solemnitats

En el passat, cada cop que la vila reusenca es trobava davant un perill o en una situació greu de necessitat col·lectiva –epidèmies, guerres i, sobretot, sequera–, hom acudia a la Mare de Déu de la Misericòrdia per tal de demanar l’ajut diví. Al llarg dels segles han estat nombroses les professons al santuari, d’on s’acostumava a portar la imatge a la prioral de Sant Pere per tal de fer pregàries. Quan s’havia obtingut la gràcia demanada, la imatge era retornada al seu santuari amb grans demostracions festives, en què participaven tots els estaments socials i econòmics de la ciutat.

A tall d’exemple, el 22 de maig de 1792, la professó de trasllat de la imatge reuní vint-i-dues danses, a més de les representacions i banderes de prop d’una vintena d’agrupacions gremials. A la segona meitat del segle XIX, tot i que les antigues rogatives desapareixen, s’inicien altres celebracions de caire commemoratiu o propagandístic que comporten també el trasllat de la imatge a la població i grans festes pel seu retorn al santuari. En són exemples la celebració del tercer centenari de l’Aparició, el 1892, o la coronació canònica de la imatge, el 1904, que generà una corrua de solemnitats d’aniversari en 1929, 1954 i 1979. Entre 1992 i 1993 se celebrà el quart centenari de l’Aparició i el 2004, el centenari de la coronació de la imatge.

L’origen de la festa rau en la celebració del record llegendari de l’aparició, a Reus, de la Mare de Déu a una pastoreta el 1592. Durant molts anys, la festa va tenir un caire bàsicament religiós; només prenia un caràcter festiu més rellevant amb motiu de les grans solemnitats.
Les solemnitats al voltant de la Mare de Déu de Misericòrdia són festes extraordinàries d’entre les quals aquest any concretament celebrem el Centenari de la Coronació Canònica. Des de l’any 1904, i cada vint-i-cinc anys, s’ha anat celebrant l’aniversari de la coronació.
Cal recordar les altres commemoracions que són la dels centenaris de l’aparició de la Mare de Déu –1892 i 1992– i la d’acció de gràcies per algun benefici obtingut o fet excepcional –fi d’una pesta, d’una sequera, d’una guerra…–
L’acte central de les solemnitats és el trasllat de la imatge des del Santuari fins a la Prioral i el seu retorn solemne.

Salvador Palomar / Ezequiel Gort

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2015


>> Consulta la programació

Les Solemnitats

Les Solemnitats
La vintiquatrena i les Carrosses
El ball de la Mare de Déu