Baixada del Seguici Festiu
Baixada del Seguici FestiuBalls, danses i castells pel passeig de Misericòrdia
Baixada del Seguici Festiu
Baixada del Seguici Festiu
Baixada del Seguici Festiu
Baixada del Seguici Festiu

La baixada del seguici

La baixada del seguici festiu al santuari de Misericòrdia és un com un romiatge popular a l’ermita de la patrona de la ciutat, avui pràcticament integrada en el nucli urbà. Comença el 1981 quan el ball de Diables i els Grallers de Reus –l’any següent s’hi afegirà el ball de Gitanes, la colla castellera Xiquets de Reus i, successivament, altres grups festius– inicien el costum d’anar de la plaça del Mercadal fins al santuari, la tarda del 25 de setembre.

L’acte vol recordar les desfilades que en el passat encapçalaven les professons d’acció de gràcies a la Mare de Déu en què es traslladava la imatge a la seva ermita.

Amb el pas dels anys, aquesta cercavila cívica –que no compta amb la representació municipal i eclesiàstica– passa a tenir el seu punt d’inici a la plaça de la Pastoreta. Més endavant es divideix en dues parts: al matí, amb els gegants, el bestiari i els balls i danses, i a la tarda, amb els grups de foc.

Els diferents grups festius actuen a la plaça, al davant del Santuari. L’Àliga balla a l’interior del temple, un moment que ha esdevingut emblemàtic en la celebració, i els diables fan una exhibició de foc o carretillada al vespre.

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Actes de Misericòrdia

l'Aplec Baix Camp
Els guardons de la Ciutat
A Reus, correfoc!
El rosari de torxes
La Baixada del Seguici