La Teiera
La TeieraEncessa de la Teiera
La Teiera
La Teiera
La Teiera
La Teiera

La teiera

Tothom hi ha passat per sota, l'ha vist, però de ben segur que la majoria no sap que existeix. Al diccionari la trobem definida com «un engraellat de ferro dins el qual es crema teia per fer llum, sia al carrer, sia dins les cases».

Però la utilització de la teiera cap al voltant del segle xix era més important, no existien els enllumenats permanents als carrers; era bàsicament el punt on la ciutadania tenia suficientment il·luminats els carrers per poder sortir al vespre a passejar i a ballar; una manera d'allargar el dia per gaudir de les festivitats. Fins i tot, amb l'arribada de l'enllumenat de gas, les teieres, a l'igual que les tronades o els balls, es mantenien enceses per donar-ne solemnitat i com a senyal de festa.

La vigília de Sant Pere, durant l'anomenada anada a Completes com a inici dels actes centrals, just a l'arribada de la corporació a la Prioral, s'encén la teiera que trobem en un angle de la paret del Campanar; és un moment màgic, totes les danses i figures ballen alhora i la corporació entra a la Prioral per celebrar les solemnes Completes.

La teiera s'ha convertit en el símbol de festa i ha perdut aquella funció lumínica d'anys enrere, necessària i habitual en la quotidianitat dels nostres avantpassats, i ha adquirit un valor patrimonial i simbòlic en els moments previs a les solemnes Completes.

Marc Navarro i Iolanda Fontgivell

 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Altres elements

Guarniments, banderes i domassos
El foc del Canigó
La teiera
Els tocs de les campanes