Programa de mà de la representació dels Pastorets, 1976
Programa de mà de la representació dels Pastorets, 1976Foto:arxiu Bravium Teatre
Representació dels Pastorets al Bravium Teatre, 1952
Representació dels Pastorets al Bravium Teatre, 1952
Programa de mà de la representació dels Pastorets, 1976
Representació dels Pastorets al Bravium Teatre, 1984

Els Pastorets

La ciutat compta amb una important tradició de representacions teatrals vinculades a la celebració del Nadal. Al segle XIX, explica Amades, sortia pels carrers un ball parlat, el Ball del Naixement de l'Infant Jesús a Betlem, que representava el misteri del naixement de forma senzilla. Els intèrprets portaven atxes de vent per il·luminar-se i venia a ésser com una mena de representació dels Pastorets.
Els Pastorets constitueixen una forma de teatre popular en la qual, més que l'argument, compta la interpretació d'uns actors, molts de cops aficionats, i els afegits al text –sobretot, quan els pastors canten corrandes– que fan referència a persones i fets conegudes pels espectadors. Els Pastorets han constituït, ja fa temps, un complement ritual als llevants de taula nadalencs.
Les representacions teatrals dels Pastorets van gaudir d'una gran popularitat durant tot el segle XX. Al voltant del 1900 es representaven, al Patronat Obrer de Sant Josep, Los Pastorcillos de Belén o el nacimiento del Mesías. També s'hi van fer obres com Lo naixement del Salvador, Jesús és nat o La rosa de Jericó.
Al col·legi dels «Padres» –la Sagrada Família– s'havia representat El bressol de Jesús o Garrofa i Pallanga, de Frederic Soler «Pitarra». També s'havien fet Pastorets a càrrec de la Congregació Mariana i a l'Escola del Treball.
Els Pastorets foren de les primeres obres teatrals que el franquisme deixà representar en català. El 1942 ja se'n feien a l'Auxilio Social. També les noies, i només les noies, de l'asil feien uns Pastorets que portaven per títol La llum ha davallat del cel.
Un local que compta amb una llarga tradició de Pastorets és el Centre Catòlic, al carrer de la Presó, que acollí l'entitat d'aquest nom fins a la Guerra Civil i, posteriorment, fou seu de l'Acció Catòlica i del Bravium Teatre. Allí s'hi han representat, entre altres, Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres, La Flor de Nadal o L'Estel de Natzaret, una de les versions més dramàtiques d'aquest tipus de repertori.
Una altra entitat que ha conservat les representacions durant molts anys ha estat l'Orfeó Reusenc. L'obra es coneix pel nom dels seus protagonistes: Belluguet i Bieló. Estrenada a la dècada de 1930, s'ha representat fins a temps prou recents. Amb tot, l'entitat ha portat a l'escenari altres textos com els de Folch i Torres, L'Estel de Natzaret o Cocou i Orelló. Lluny del pessebre. I, en els darrers anys, ha escenificat una recreació actualitzada del tema.
A la dècada de 1970, al teatre del col·legi La Salle es van representar «Els Pastorets de Reus», adaptació de Josep Bargalló de l'obra de Rossend Llates.
Altres representacions populars vinculades al cicle nadalenc eren els balls parlats dels Innocents i dels Reis.
El dels Innocents era escrit en castellà i incorporava les escenes de l’adoració dels pastors, de com els reis d’Orient decideixen seguir l’estrella que els guia cap a Betlem, de la seva trobada amb Herodes i de la matança dels infants innocents a mans dels soldats del rei. Aquesta darrera despertava les emocions del públic quan es degollaven nines de cartró, comprades a l'Aliança –la botiga de la plaça del Mercadal–, amb el corresponent afegit de tint vermell, segons es recorda a Bellmunt, població prioratina on es va representar als primers anys del segle XX. Del ball dels Reis –no sabem si era el mateix–, en sabem poca cosa, només que va sortir el 1850.

Salvador Palomar i Ferran Sugranyes

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador