Santa Llúcia representada en un dels llibres de la confraria reusenca (1656-1823)
Santa Llúcia representada en un dels llibres de la confraria reusenca (1656-1823)Foto Museu d'Art i Història de Reus
Santa Llúcia representada en un dels llibres de la confraria reusenca (1656-1823)
Mercat de Nadal al Mercadal (2010)
Mercat de Nadal al Mercadal (2010)
L'actual altar de Santa Llúcia a la Prioral

Santa Llúcia

A Reus, Santa Llúcia és sinònim de pagesos, de modistes, de músics i, com en molts llocs, de preparació de Nadal.

La devoció cap a Santa Llúcia està documentada a la ciutat des del segle XIV, amb una confraria i un altar a l’antiga església de Sant Pere que ha continuat existint fins avui, tot i que ha anat canviant d’ubicació dins de l’edifici. El 1603, els pagesos reusencs van entrar en aquesta confraria, que al segle XVII va passar a anomenar-se de Sant Isidre i Santa Llúcia de Reus. Des de llavors, se la coneix popularment com la confraria dels pagesos.

Per Santa Llúcia celebra encara la festa d’un dels seus patrons. En el passat, la festa s’anunciava públicament tocant les trompetes i incloïa un ofici, sermó, música, professó, l’encesa d’una tronada. el repartiment d’ametlles ensucrades i avellanes torrades i, probablement, ball. Com a acte més característic, que es manté encara, rifaven entre els confrares un parell de culleres de plata.

Actualment, la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia acull al seu si entitats molt diverses, a més del nucli inicialment vinculat a la pagesia. Una d’aquestes és la colla Ganxets, grallers del Baix Camp, formada per músics vinculats a la recerca i a la pedagogia de l'instrument. Des de l’any 1989, al voltant de la data de la festa organitzen el Concert de Grallers de Santa Llúcia. La música de la gralla –amb l’actuació de diferents formacions cada any– i també les xerrades i taules rodones han esdevingut l’acte públic més destacat de la festa. Val la pena recordar que Reus és una ciutat amb una important tradició d’aquest instrument, ja que la gralla s’ha utilitzat de manera interrompuda des de la seva creació, com a acompanyament de les sortides dels gegants.

Santa Llúcia, una santa a qui s’atribueix protecció sobre els ulls, ha estat invocada tradicionalment per tots aquells que necessiten fer un esforç visual important en la seva feina, com per exemple les modistes. Per això havia estat habitual que en aquest dia acudissin de manera particular al seu altar del Prioral.

Els darrers temps, per la seva ubicació al calendari, Santa Llúcia ha esdevingut en molts llocs del país una mena de preparació per a les festes nadalenques. Aprofitant els dies no laborables que la precedeixen, a Reus com en altres llocs s’instal·la una fira de venda d’elements de decoració de Nadal, que enllaça amb els antics mercats de venda dels productes alimentaris que es necessitaven per a preparar els àpats d'aquests dies. D’aquesta manera, Santa Llúcia ha quedat associada a les figuretes de pessebre, la molsa, els avets, els tions, els plomalls i tot un ample repertori d’objectes que moltes persones utilitzaran els propers dies per guarnir casa seva.

Montserrat Flores

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador