Sant Antoni
Sant AntoniEls tres tombs
Sant Antoni
Sant Antoni
Sant Antoni
Sant Antoni

Sant Antoni

Els tres tombs a Reus

El 17 de gener se celebra la festivitat de Sant Antoni, conegut popularmente com Sant Antoni dels rucs, per diferenciar-lo del sant que se celebra el juny. Aquesta festa havia estat una de les més importants de l’hivern.

Estretament vinculada al món agrari i especialment dedicada a la protecció dels animals de treball, recull un riquíssim costumari popular -fogueres, teatre popular, diables-, que la vincula al cicle de carnaval, tot conservant formalment restes d’antics rituals destinats a propiciar el pas de l’hivern cap a la primavera.

Havia estat la festa dels pagesos i dels oficis que empraven animals per al transport.

Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de feina. Un dels actes importants de la diada era la benedicció del bestiar, especialment de cavalls, ases, matxos i mules. Pagesos i traginers raspallaven i netejaven els seus animals i els posaven els guariments per portar-lo a beneir al davant de l’església. Desprès, els animals es passejaven pels carrers o s’organitzaven curses de rucs, cavalls i matxos. El nom de Tres Tombs, que s’aplica a la desfilada d’animals i carruatges, deriva d’un antic ritual de protecció -voltant tres cops un indret sagrat- que va derivar el costum recórrer per tres vegades, el perímetre de la vila. A Reus, a final del segle XIX, es feien pel tomb de ravals.

Avui, la benedicció, allí on s’ha conservat, s’adreça sobretot als petits animals domèstics. En alguna població, els pagesos organitzen la desfilada, ara amb tractors.

En les comarques de l’Ebre, sovintegen les fogueres. I la festa dels Tres Tombs ha esdevingut una celebració que, a més del 17 de gener, se celebra durant els caps de setmana dels primers mesos de l’any i permet veure al carrer antics carruatges emprats per a transport de mercaderies o per a l’agricultura. A Reus, es fan el primer diumenge de març, amb la benedicció dels animals de companyia, a la plaça de la Sang, i la desfilada pels ravals. Entitats i particular treuen al carrer cavalls i carruatges de tira amb els seus guariments, alguns força antics i de gran valor artesà.

Salvador Palomar

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador