La Setmana Santa
La Setmana SantaEl bon lladre i el mal lladre durant la funció de l´Agonia. Foto Niepce/Arxiu IMAC
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa

El bon lladre i el mal lladre

Dos personatges característics de la Setmana Santa reusenca acompanyen el Sant Crist de la Sang als actes en què participa el Divendres Sant: les professons del migdia, la funció de l'Agonia i la professó del Sant Enterrament.

Es tracta de dos penitents, vestits amb arnesos de combat del segle XVI, força pesats, que ja constaven en els primers inventaris dels béns de la Congregació de la Sang, al segle XVII. Avui se’ls coneix popularment com «el bon lladre i el mal lladre», en record dels dos malfactors que, segons els Evangelis, foren crucificats junt amb Jesucrist.

La documentació dels segles passats, però, els dóna altres noms, com el de centurions, el d'homes de ferro o, el més curiós, el d'«oriones o uriones» (urions, en català). Aquest darrer nom és fruit de la imaginació popular, doncs Urió seria un sant fictici, fruit de la mala interpretació de la paraula centurió, pronunciada 'santurió' i descomposada en Sant Urió. Per altra banda, la denominació de centurions d'aquests personatges s'adiu més amb la interpretació popular d'aquells legionaris romans que acompanyaren Jesús al calvari i després feren la guàrdia al sepulcre, segons ens expliquen els Evangelis. Així, passaren antigament a fer la guàrdia dels monuments –reservat on es diposita l'hòstia per a la seva adoració després de l'ofici litúrgic del Dijous Sant– o de les imatges del Sant Crist al sepulcre allí on existissin, i després a acompanyar les imatges de Crist crucificat en les professons. A començaments del segle XVIII, d'aquests personatges en derivarien les formacions de soldats romans que anomenem armats.

Carrutxa

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Setmana Santa 2014


>> Consulta la programació