La Setmana Santa
La Setmana SantaLes Tres Gràcies. Foto Niepce/ Arxiu IMAC
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa

Les Tres Gràcies

Les Tres Gràcies són probablement l’acte amb més valor identitari de la Setmana Santa reusenca, i supera la dimensió purament religiosa.

Se celebren el Divendres Sant, tancant els actes del migdia que recorden les hores centrals de la passió i mort de Jesucrist i que tenen com a protagonista la imatge del Sant Crist de la Sang.

En acabar la funció de les Set Paraules –cap a dos quarts de tres de la tarda–, s’inicia la professó popularment anomenada de «les Tres Gràcies», per tornar la imatge del Sant Crist a la seva església. Com a l’anada, els armats obren la professó, formada per les dues fileres de vestes –tant la canalla com els adults–, amb la bandera al capdavant, la capella del Sant Crist precedint la imatge amb el cant del Vexilla regis, i el Bon i el Mal Lladre a ambdós costats.

Centenars de reusencs l’esperen a la plaça de la Sang per demanar-li «les Tres Gràcies», peticions de caràcter personal, en el moment en què la imatge es girada cap a la gent abans d’entrar a l’església.

Aquest moment és precedit d’un petit ritual. Quan la processó entra a la plaça, el Capità Manaies que comanda els armats s’arriba fins a la porta de l’església, que ha romàs tancada des de la sortida de la imatge del Sant Crist, i hi dóna tres cops amb la part de baix del bastó del seu estendard. La porta és oberta i la professó de congregants, que havia restat momentàniament aturada, reprén el seu curs cap a l’interior. En aquest moment, el toc de silenci del corneta dels armats anuncia l’arribada del Sant Crist a la plaça, portat pel clavari de la Sang. El silenci a la plaça es fa absolut mentre la imatge, portada pel clavari, puja els esglaons de l’entrada i és girada cap a tots els cantons de la plaça, amb prou lentitud perquè pugui ser observada des de tots els angles. El silenci és trencat per un crit de «Visca Crist Rei!» que dóna per acabat l’acte. Tot seguit es canta el «Crec en un Déu» mentre la imatge entra al temple. A continuació, el clavari entra a l’església i col·loca la imatge a l’altar major per tal que els assistents que ho desitgin puguin passar a adorar-la.

Malgrat el seu inqüestionable valor identitari, aquest és un acte relativament recent en la seva forma actual. Tot i que el costum de demanar tres gràcies al Sant Crist en el moment de tornar a la seva església és anterior, sembla que fou el 1907 quan per primer cop el portador de la imatge la va girar de cara al poble perquè aquest pogués demanar millor «les tres gràcies».

Carrutxa

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Setmana Santa 2014


>> Consulta la programació