Les rifes
Les rifesRifa de panellets i confitura a l'Orfeó Reusenc - foto Niepce/arxiu IMAC
Les rifes
Les rifes
Les rifes
Les rifes

Les rifes

A Reus, el costum d'elaborar, rifar i menjar panellets està força arrelada i ha perviscut fins als nostres dies. Joan Amades ens explica que antigament els pastissers reusencs feien uns panellets amb escorça de síndria. D'aquests, avui no se'n fan, però a moltes cases i a les pastisseries es poden trobar aquests dies panellets de tot tipus.
Les rifes de panellets es mantenen amb total vigència a la nostra ciutat, organitzades, com és costum, per associacions culturals o esportives.
La rifa es basa en l'aposta oral. Hi ha una taula amb tres persones: dues, encarregades de recollir i anotar les apostes, i l'altra, encarregada de fer girar el bombo, on hi ha vint boles, numerades de l'1 al 20. Hom pot apostar els plats que vol a cada número i cada aposta val una determinada quantitat de diners. Quan la majoria de números estan coberts, qui fa anar el bombo crida …i va bola!, i en treu una. Aquells que han jugat al número guanyador reben els plats –o els punts bescanviables– corresponents al valor de la seva aposta. A més de plats de panellets i confitura, hom pot escollir lots, ampolles de vermut o d'altres licors.

Salvador Palomar

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador