Sant Jordi
Sant JordiParada de roses a la plaça del Mercadal el dia de Sant Jordi, 2008. Foto Niepce/arxiu IMAC
Sant Jordi
Sant Jordi
Sant  Jordi
Sant Jordi

Les roses

La fira de flors, que es pot datar entre finals del segle XVIII i començaments del XIX, tenia lloc a Barcelona als carrers que envolten el Palau de la Generalitat. S'anomenava «fira dels enamorats». A la premsa reusenca de finals del segle XIX hi trobem algunes referències a la celebració d'aquesta fira i hem de suposar que, com en altres indrets, el costum d'associar una rosa a la diada del sant cavaller ens arriba de Barcelona. Així, unes noies de la comissió organitzadora de la diada de Sant Jordi, segons un costum arrelat des dels darrers anys del segle XIX, regalaven als assistents a l'ofici de l'ermita del Roser rams petits de roses i flors, cosa que dóna a la festa «un sabor propio de las costumbres de nuestra tierra catalana», segons afirmava el Diario de Reus el 1920.

El cert és que durant el segle XX, el costum de regalar roses ha esdevingut un referent de la diada de Sant Jordi. A Catalunya, el 23 d'abril és –molt per damunt de Sant Valentí, malgrat la pressió publicitària– el dia de fer palesa l'estimació a una altra persona.

Junt amb els llibres, doncs, la venda de roses és l'altra gran activitat econòmica de la diada. Les floristeries –però també les escoles, els agrupaments i altres entitats ciutadanes de tot tipus– munten parades per a la venda de flors al Mercadal i als carrers propers.

Salvador Palomar i Ferran Sugranyes

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Sant Jordi 2016