La Setmana Santa
La Setmana SantaPas de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, dels pagesos. Foto Niepce/Arxiu IMAC
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa

Els passos

Els passos –o misteris, com se’ls anomena en altres indrets– són representacions escultòriques d’escenes de la Passió. Participen en diversos dels actes de la Setmana Santa i, especialment, en la professó del Sant Enterrament del Divendres Sant al vespre, on desfilen ordenats segons el fil narratiu.

La participació de representacions escultòriques als actes d’aquests dies és una conseqüència directa del Concili de Trento (s. XVI), que va impulsar el seu ús per tal de substituir l’ús de representacions parateatrals.

Més enllà de la devoció particular que desperten alguns d’aquests passos –tant entre els membres de la seva confraria com entre el públic en general–, cal assenyalar el notable interès artístic que tenen alguns d’ells, obra de reconeguts escultors com Joan Rebull, Ramon Ferran o Modest Gené.

Farem una referència especial als dos passos més antics que participen a la Setmana Santa reusenca, que es conserven al Museu d’Art i Història de la ciutat. El pas de L'oració a l'hort, de fusta policromada, va ser encarregat l’any 1616 per la congregació de la Sang a l’escultor tarragoní Benet Baró. El 1705 va ser cedit al gremi dels velers o teixidors de seda. Actualment és la confraria de la Salle qui l’acompanya a la professó.

El pas del Davallament de la Creu, de fusta policromada i daurada, es pot datar cap a l’any 1718. La seva construcció fou encarregada per la confraria dels pagesos –actualment anomenada Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia–, que el continua portant a la professó. Els darrers anys s’ha sotmès a dues restauracions.

Finalment, hem de fer esment a la Creu dels Ollers, anterior a 1630, que l’any 1734 fou cedida per la congregació de la Sang al gremi dels Ollers. És de talla daurada i correspon al tipus de creu d’improperis, ja que hi van penjats o subjectes els diferents objectes que recorden la passió de Crist –la llança, el martell, les claus, el gall… Per tal de garantir la seva conservació, actualment a la professó hi participa una reproducció que se’n va fer l’any 1952.

Carrutxa

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Setmana Santa 2014


>> Consulta la programació